Hendrik Johan Lodewijk Vonk

Geboren: 8 December 1954, Amersfoort (NL)
E-mail: info@tenor-hendrik-vonk.nl
 
Hendrik Vonk heeft een flexibele, heroïsche, allround tenorstem van wereldklasse, die hem reeds op grote internationale podia heeft gebracht. Zo stond hij met hoofdrollen in de Scala van Milaan, de Deutsche Oper en Staatsoper Berlin, Staatsoper Hannover, Kassel en Krakau, Teatro Regio Turijn en National Opera Tel Aviv. Zijn stem is ideaal voor het romantische repertoire, van Mendelssohn tot Verdi en Puccini, en voor alles van barok tot modern waar een markante tenorstem gevraagd wordt.
 

Operacarrière

Hendrik Vonk studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht, en koordirectie en solozang aan de conservatoria van Rotterdam en Utrecht. Via de zeer succesvolle zomerproductie in 1989 van Opera Spanga, L'elisir d'amore van Donizetti, waarin hij de rol van Nemorino vertolkte, en een productie van operastudio Forum-Jong (Enschede) in 1990, waar hij de rol van Belfiore in Mozarts La finta giardiniera zong, kwam hij in het operavak terecht en zette zijn eerste schreden op weg naar een succesvolle operacarrière.
Aanvankelijk trad hij op als 1e lyrische tenor in producties van o.a. Stadttheater Hildesheim, Opera Zuid, Opera Forum/Nederlandse Reisopera, Onafhankelijk Toneel (Rotterdam), Opera de Montpellier, de Vlaamse Opera en de Nederlandse Opera. Als operazanger ontwikkelde hij zich op spectaculaire wijze van vertolker van lyrische rollen en karakterrollen naar het dramatische repertoire. Bij het ontwikkelen en trainen van de dramatische kwaliteiten in zijn stem werd hij gecoacht door James McCray, waarna de deuren van grote theaters voor hem open gingen.
 
Zo zong hij met succes de rol van Don José in Carmen tijdens een Duitse tournee met de Staatsoper Krakau, Turiddu in Cavalleria rusticana in Den Haag, Boris in Katja Kabanova bij de L'Opéra de Wallonie in Luik en, tevens van Janácek, Laca in Jenufa in Sankt Gallen, Augsburg, Meiningen en Hannover. Voorts zong hij de titelrollen in Der Zwerg van Alexander von Zemlinsky in Turijn en Wagners Tannhäuser in Leipzig, Weimar, Basel, Kassel, de Deutsche Oper en Staatsoper Berlin, en concertant voor de Bayerische Rundfunk in Schloss Neuschwanstein. Hij zong Narraboth in Salome in Leipzig, en met succes de zeer veeleisende rol van Menelas in Die ägyptische Helena in Essen en, tijdens de Richard Strauss Tagen 2003, in Garmisch Partenkirchen.
 
In 2004 maakte hij zijn debuut als Parsifal in Kassel, Dick Johnson in La fanciulla del West van Puccini in Tel Aviv en als Otello (Verdi) in Ulm. In 2005 zong hij Jenik in Die verkaufte Braut van Smetana in Halle, Laca (Jenufa) in Meiningen en Heilbronn, Florestan in Fidelio van Beethoven in Weimar en Radames in Aida van Verdi in Dordrecht. In juni 2006 maakte hij zijn debuut aan de Scala in Milaan als Bacchus in Ariadne auf Naxos van Richard Strauss. In Bern zong hij 'Jimmy' in Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny van Kurt Weill, welke rol hij sindsdien zingt aan theaters als Opera Leipzig, Theater Erfurt, en Freiburg. Bij de Nederlandse Opera zong hij in 2009 Melot, en was hij tevens cover voor de titelrol in Tristan, welke rol hij in 2011 als 2e cast met de Opera Leipzig in het Arts festival Hongkong heeft gezongen.
 

Concert highlights

Tevens is Hendrik Vonk een veelgevraagd concertzanger in een repertoire variërend van barok tot modern. Hij was als solist reeds te gast bij het Radio Kamerorkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, de Philharmonie van Krakau, het Nationaal Orkest van de Oekraïne en het Orkest van de Saarländische Rundfunk. Ook werkte hij mee aan producties van de BRT en het Nederlands Danstheater. Daarbij trad hij op met dirigenten als Yuri Ahronovitch, George A. Albrecht, Kees Bakels, Giuliano Carella, Aldo Ceccato, Gabriel Chmura, Asher Fisch, Friedrich Haider, Jiri Kout, Gaetano Delogu, Hartmut Haenchen, Günther Herbig, Bernhard Klee, Jan Latham-Koenig, David Robertson, Stefan Soltesz, Antoni Ros-Marbà, Roberto Paternostro, Ed Spanjaard, Silvio Varviso en Sebastian Weigle.
 
Hendrik Vonk zong de wereldpremière van Tristan Keuris L'Infinito en de Nederlandse première van Tanzschul van Mauricio Kagel. Hij trad diverse malen op in de Vara-matinee, vertolkte de tenorpartij in The food of love van Peter Schat bij het Noordnederlands Orkest o.l.v. Richard Dufallo (1998), zong Renard in de gelijknamige opera van Stravinsky bij het Orchestre de Luxembourg en de tenorsoli in Mahlers Achtste symfonie met het Limburgs Symfonie Orkest in Tokio. Bij het Rotterdams Philharmonisch was hij in 2001 onder dirigent Hans Vonk solist in Stravinsky's Pulcinella, en als the Governor, Vanderdender en Ragotsky in Candide van Leonard Bernstein o.l.v. Scott Terrell in 2003. Bij het Nederlands Philharmonisch Orkest zong hij in Beethovens Symfonie nr. 9 met dirigent Claus Peter Flor (2002). Met het Radio Philharmonisch Orkest van Praag zong hij de titelrol in Oedipus Rex van Igor Stravinsky (2008).
 

Concertserie in Het Witte Kerkje te Huis ter Heide

Hendrik Vonk heeft een eigen concertserie in Het Witte Kerkje te Huis ter Heide. Hij brengt daar een gevarieerd vocaal programma waarin hij oratorium, kerkmuziek, opera en operette, evenals veel kamermuziek, op een ongedwongen wijze dichter bij het publiek brengt.
Hij toont zijn allround kwaliteiten door, na Tristan en Otello, op overtuigende wijze liedrecitals te geven met o.a. de grote Schubert-cycli, 'Dichterliebe' van Schumann, liederen van Liszt, Beethoven, Haydn en Richard Strauss. Maar ook Nederlandse componisten als Daniël de Lange, Gerrit Jan van Eijken en Jan Brandts Buys blijven niet ongenoemd en genieten zijn aandacht.
 

Operaproducties en coaching

De laatste jaren heeft Hendrik zich tevens toegelegd op het regisseren van amateur operaprodukties en het coachen van zangers.
Hij gebruikt zijn rijke ervaring met vrijwel alle aspecten van het zangersvak, zijn liefde en toewijding voor de oude belcanto-principes, en zijn musicologische kennis, om zangers op gezonde wijze hun eigen vrije stemgeluid te leren gebruiken.
 

Koordirectie

Sinds 2012 heeft Hendrik het vak van koordirigent weer opgepakt, en is nu dirigent van kerkkoren in Utrecht, Leiden en Cabauw.
 

Opnames:

Luister naar opnames